The Iberian Studies group is intended to promote scholarly research and interdisciplinary approaches to the study of the peninsula from a multicultural and multilingual perspective.

!5th Colloquium North American Catalan Society

0 replies, 1 voice Last updated by  Elisa Martí-López 5 years, 10 months ago
Viewing 1 post (of 1 total)
 • Author
  Posts
 • #8645

  Elisa Martí-López
  Member
  @ema835

  El 15è Col·loqui Internacional de la North American Catalan Society es va celebrar a Barcelona, a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans, els dies 29-30 de juny i 1 de juliol del 2015. S’hi van reunir uns cent setanta especialistes en catalanística de l’Amèrica del Nord i d’Europa –amb una àmplia representació d’acadèmics procedents dels diferents territoris de parla catalana– per parlar d’un ampli ventall de temes relacionats amb la literatura, cultura i llengua catalanes.

  S’hi van discutir qüestions molts diferents en diversos contextos històrics, des de l’Edat Mitjana fins el moment actual. Va haver-hi quaranta sessions dedicades a temes relacionats amb la lingüística del català, la seva situació social i desafiaments actuals. Altres van tractar sobre la construcció política de la subjectivitat, del cos i la malaltia; la cultura queer catalana; la producció textual i les formes de la cultura popular; la relació del discurs científic i la cultura, i la de la paraula amb les imatges; sobre la memòria i la quotidianitat, el turisme o Barcelona.

  El Col·loqui va tenir també tres eixos comuns de discussió centrats en els estudis catalans i les pràctiques crítiques globals: “Sobre el malestar de la traducció”, “Règims de visibilitat i cultures visuals¨, i “Estudis catalans i la nova sobirania.” Un nombrós grup de sessions van explorar aquests temes en diversos períodes històrics i en pràctiques culturals diferents (poesia, ficció, teatre, fotografia, cinema, periodisme, traducció, etc). Un important grup d’artistes (Frederic Amat, Joan Fontcuberta, Francesc Torres), cineastes (Pere Portabella, Albert Serra, Eva Vila) dramarturgs (Sergi Belbel, Cristina Genebat, Marc Rosich), escriptors (Borja Bagunyà, Héctor López Bofill, Joan Todó), i traductors (Peter Bush, Marta Marín-Dòmine, Mary Ann Newman, Francesc Parcerisas, Joan Sellent i Lawrence Venutti) van contribuir a la discussió d’aquests temes en sis sessions plenàries.

  Aquí teniu l’enllaç de la gravació de les següents sessions plenàries: “Travessies i transferències: la gtraducció i l’adaptació teatral a Catalunya”, “Art en el límit”, “Estudis catalans i la nova sobirania”, i “La literatura contemporània i la política.”  Per problemes de permisos i copyrights no vam poder gravar les altres sessions plenàries.

  https://www.youtube.com/playlist?list=PLJPVNzVlFt_BWK1uMEV9ocAQmua8DE996

  Al Col·loqui es va lliurar també la segona edició del Premi NACS atorgat a un treball d’excel.lència en el camp d’estudis catalans realitzats per estudiosos vinculats professionalment a institucions acadèmiques i de recerca de Nord-Amèrica. El premi d’enguany va ser per a William Viestenz (University of Minnesota) per a les seves publicacions sobre narrativa catalana contemporània.

  A la recepció inaugural del Col·loqui es va fer un reconeixement a la important contribució de Josep Roca-Pons i Mercè Vidal-Tibbits a la NACS. El Col·loqui va acollir també un acte a la memòria del nostre amic i col·lega Josep-Miquel Sobrer.

  Elisa Martí López

   

   

Viewing 1 post (of 1 total)

Only members can participate in this group's discussions.